När du har skaffat en domän och ett webhotell så är det dags att komma igång med innehållet på sajten. Då man gör Onpage SEO så är det viktigt att skriva korrekt svenska (om sajten är svensk),

Du kommer kanske ihåg när du skrev artiklar i skolan? Känns huvudrubrik, ingress och underrubriker bekant? Det är exakt så du ska tänka nu när du sökmotoroptimerar din sajt.

Titeln (H1) är viktig för Onpage SEO

Det allra första du skriver på din webbplats är din huvudrubrik. Inom SEO så heter det title och om du inte använder exempelvis WordPress, utan kodar hemsidan själv med HTML så ska du klä in titeln med koden <h1> H1 betyder att det är din huvudrubrik och vad sajten handlar om.

Använder du en hemsideredigerare som exempelvis WordPress så markerar du bara texten och klickar på ”Rubrik H1” så lindas kodningen in automatiskt.

Knyt ihop titeln med domännamnet

En del, eller hela huvudrubriken får gärna speglas i ditt domännamn. Exempel: Din sajt handlar kontantkort och att ladda surf och refill. Då skulle ett passande domännamn kunna vara ”laddasurf.se (.com, .nu, .org, etc) och din huvudrubrik, alltså H1-a skulle kunna döpas: ”Ladda surf och kontantkort”.

Här kan du testa din titel, hur den skulle kunna se ut i Google´s sökresultat.

Nu har du avklarat det allra viktigaste inom SEO, d.v.s att välja ett domännamn och att utforma en passande sökmotorvänlig huvudrubrik. Då går vi vidare till att skriva innehållet, d.v.s texten på sidan=innehållet (content) och underrubriker.

Sökoptimera innehållet på din webbplats

Innan du skriver innehållet så bör du ha bestämt vilka sökord som du vill ranka på i sökmotorerna.

Om vi fortsätter med exemplet ”ladda surf” ovan så kanske ord som ”fylla på surf”, ”ladda refill” är bra och relevanta sökord. Då gäller det att anpassa texten så att du får med dessa viktiga ord och att innehållet verkligen speglar vad det betyder att ladda kontantkort och fylla på surf.

Håll dig till ämnet så att du får en röd tråd. Att t.e.x skriva om att låna pengar eller casinos, på ett sajt som handlar om kontantkort, blir inte riktigt relevant.

Vanliga frågor om Onpage SEO

Vad menas med Onpage SEO?

Onpage står för ”På sidan”. Med det menas att det du skriver och gör PÅ sidan påverkar din SEO. Motsatsen heter Offpage, vilket betyder, det som påverkar sajten UTANFÖR sidan. Exempelvis länkar och omdömen.

Vad kallas huvudrubriken på en webbplats?

Title = <h1>

Spelar det någon roll vilken titel jag väljer

Ja, titeln är den viktigaste på hela sidan. Den ska både locka dina besökare att vilka läsa innehållet, men påverkar även din ranking i sökmotorn.