Domän

Din domän är det första steget till din webbplats. De är det namn som man skriver för att hamna på din webbplats och namnet på domänen kan ha betydelse för om besökarna hittar tid din sajt. Därför är domänen en viktig del i din sökmotoroptimering.

Man kan egentligen inte äga en domän, men man innehar äganderätten till domänen genom att registrera sig och betala en årshyra för att nyttja den. Domäner registreras hos företag som handhar webhotell och domäntjänster. T.e.x Binero, Crystone, Godaddy, m.fl.

Välja domännamn

När du väljer din domän så ska du göra det med omsorg. Namnet kommer att ha betydelse för både hur lätt den är att komma ihåg, men även för hur den rankar på Google. Genom att välja ett domännamn som speglar din verksamhet, eller de sökord du vill ranka på, så ökar chansen att synas i sökmotorn. Så den är med andra ord, viktig inom SEO.

Domänen ska, förutom att vara beskrivande, gärna vara så kort som möjligt. Jämför https://sökmotoroptimeringsomallakanförstå.se med https://seo4dummies.se. Vilken skriver du helst? Undvik även att ha med konstiga tecken och bindestreck.

Att ha med det ord man vill ranka på i domännamnet gör det enklare både för sökmotorerna och människorna att förstå vad webbplatsen handlar om. Ta till exempel domänen: ”https://lånutanuc.se”. Det är ganska uppenbart att den sajten handlar om ”lån utan UC”. Domännamnet talar för sig själv. På samma sätt som domänen ”Bästbonus.nu”. 2 talande domäner som med namnet beskriver vad de handlar om.

Domännamnet spelar en viktig roll för SEO

Domännamnet spelar en viktig roll för SEO av flera anledningar. Här är några av de främsta skälen till varför domännamnet är betydelsefullt för sökmotoroptimering (SEO)

  1. Relevans och Sökordsinnehåll
    • Ett domännamn som är relevant för din verksamhet eller ämnesområde hjälper sökmotorer att förstå vad din webbplats handlar om. Om ditt domännamn innehåller viktiga sökord eller fraser relaterade till din bransch, ökar chansen att din webbplats rankas högre för dessa termer.
  2. Klickfrekvens i SERP
    • Ett minnesvärt och relevant domännamn kan öka klickfrekvensen när din webbplats visas i sökresultaten. Användare tenderar att lita mer på och klicka på länkar som verkar relevanta och pålitliga baserat på domännamnet.
  3. Varumärkesbyggande
    • Ett starkt domännamn kan bidra till att bygga ditt varumärke online. Om ditt domännamn är lätt att komma ihåg och associeras med din verksamhet eller innehåll, kan det öka användarens förtroende och återkommande besök.
  4. Användarvänlighet
    • Ett enkelt och lättstavat domännamn bidrar till användarvänligheten. Om besökare snabbt kan skriva in och komma ihåg ditt domännamn, blir det lättare för dem att återvända till din webbplats och dela den med andra.
  5. Historik och Ålder
    • Domännamnets ålder och historik kan påverka dess trovärdighet i sökmotorernas ögon. Äldre domäner som har varit online under en längre tid kan ha fördelar när det gäller SEO-rankning.
  6. Top Level Domain (TLD)
    • Valet av toppdomän (TLD), som .com, .org eller .net, kan påverka hur användare och sökmotorer uppfattar din webbplats. Vissa TLD:er anses vara mer auktoritära och trovärdiga än andra.
  7. Exakt Matchande Domännamn (EMD)
    • Ett exakt matchande domännamn, som innehåller de exakta sökorden du vill ranka för, kan ge en fördel. Men det är viktigt att använda detta med försiktighet och fokusera på att erbjuda kvalitetsinnehåll, eftersom Google har blivit mer selektiv i sin behandling av EMD:er för att undvika missbruk.

Sammanfattningsvis är domännamnet en viktig del av din övergripande SEO-strategi, och det är bäst att välja ett som är relevant, minnesvärt och förknippat med din verksamhet eller innehåll. Det är dock viktigt att komma ihåg att domännamnet är en av många faktorer som påverkar SEO, och en välbalanserad strategi bör också inkludera andra onpage och offpage SEO-aspekter.

Rätt domän är bra SEO och kan öka din ranking

Eftersom domännamnet kan påverka din ranking, så ska du gärna koppla ihop domännamnet med din huvudrubrik på sajten. (Mer om titelns betydelse beskriver vi i kapitlet Onpage SEO)