Din domän är det första steget till din webbplats. De är det namn som man skriver för att hamna på din webbplats och namnet på domänen kan ha betydelse för om besökarna hittar tid din sajt.

Man kan egentligen inte äga en domän, men man innehar äganderätten till domänen genom att registrera sig och betala en årshyra för att nyttja den. Domäner registreras hos företag som handhar webhotell och domäntjänster. T.e.x Binero, Crystone, Godaddy, m.fl.

Välja domännamn

När du väljer din domän så ska du göra det med omsorg. Namnet kommer att ha betydelse för både hur lätt den är att komma ihåg, men även för hur den rankar på Google. Genom att välja ett domännamn som speglar din verksamhet, eller de sökord du vill ranka på, så ökar chansen att synas i sökmotorn. Så den är med andra ord, viktig inom SEO.

Domänen ska, förutom att vara beskrivande, gärna vara så kort som möjligt. Jämför https://sökmotoroptimeringsomallakanförstå.se med https://seo4dummies.se. Vilken skriver du helst? Undvik även att ha med konstiga tecken och bindestreck.

Att ha med det ord man vill ranka på i domännamnet gör det enklare både för sökmotorerna och människorna att förstå vad webbplatsen handlar om. Ta till exempel domänen: ”https://lånutanuc.se”. Det är ganska uppenbart att den sajten handlar om ”lån utan UC”. Domännamnet talar för sig själv. På samma sätt som domänen ”Bästbonus.nu”. 2 talande domäner som med namnet beskriver vad de handlar om.

Rätt domän är bra SEO och kan öka din ranking

Eftersom domännamnet kan påverka din ranking, så ska du gärna koppla ihop domännamnet med din huvudrubrik på sajten. (Mer om titelns betydelse beskriver vi i kapitlet Onpage SEO)

Namnet bör alltså spegla vad sajten handlar om.