Lära sig SEO själv

SEO är en förkortning av den engelska frasen ”Search Engine Optimization”, vilket på svenska blir sökmototoroptimering.  Det innebär åtgärder åtgärder man gör för att öka webbplatsens synlighet i sökmotorerna. Med ökad synlighet, det vill säga att man rankar högt på Google, så  ökar chansen att någon klickar sig vidare från Googles sökresultat, till din sajt. I SEO-branchen säger man då att man ökar mängden organisk trafik. Att lära sig SEO är roligt och alla kan själv lära sig att göra sökmotoroptimering. Har du ett brinnande intresse för att samla information och att skriva texter? Gillar du dessutom tekniska analyser? Då har du goda möjligheter att bli en sökmotorexpert, utan Universitetsstudier.

SEO = Sökmotoroptimering

Hur ska man då tänka och agera för att ranka i sökmotorerna och för att få besökare till sajten eller bloggen? Målet med SEO är att få mer trafik, alltså fler besökare, vilket kan leda till prenumeranter, fler likes på bloggen och att man tjänar pengar på sin webbplats. För syns man inte online så finns man inte. Det räcker inte att göra en sajt och hoppas att besökarna kommer att hagla in. Sajten måste på någon sätt, nå fram till kunden eller besökaren, så att de fåt veta att den finns.

SEM = Betald  synlighet

Du kan få plats i Google, antingen genom SEM (Search engine marketing) där du betalar att synas, eller genom SEO där du syns i sökresultaten på ett naturligt sätt. SEM går snabbare och är dyrare och det bästa med att lära sig SEO och göra den själv, är att det då är gratis publicitet. Genom att lära sig SEO, lär man sig att hantera verktygen för att synas online. Influensers som Bianca Ingrosso, hårvårdsbutiken LYKO, teknikjätten Clas Ohlsson och alla mindre och större företag Online är samtliga beroende av besökare för att tjäna pengar.

Organisk trafik

Organisk trafik är de besökare som klickar sig vidare från sökmotorn, till din webbplats utan att du har betalat för det. Någon söker helt enkelt på ett ord eller fras i sökmotorn och din sajt rankar en så pass hög placering att man ser den och besöker den. Detta förutsätter även att man har optimerat webbsidan för rätt sökord och att dessa är relevanta för besökaren. Sökmotoroptimering hjälper dig alltså att få besökare till din Blogg, Youtube-kanal eller Hemsida. Snart kommer du att förstå hur du gör för att ranka högre på Google och att det medför att du får fler besökare. Genom att arbeta med sidans innehåll och länkar kommer du att klättra högre i sökresultatet, men för att ta stegen uppåt behöver du lära dig betydelsen av termer som Onpage och Offpage, Sökmotorvänliga länkar och hur betydelsefullt det är att utforma webbplatsen med rätt innehåll.

Högre rank i Google ger fler besökare

Det säger sig själv, att om du rankar ett sökord i Google och sajten hamnar på första sidan i sökresultaten, så syns du bäst. Att ranka topp-10 är eftertraktat och det är dit vi ska hjälpa dig, oavsett om du vill öka ranking på sökord som låna pengar, försäkringar, bilverkstad, frisör eller annat. Rankar du högt, bland de första sökresultaten så tjänar du betydligt mer pengar, än om din webbplats ligger på sida 2. Ligger sajten på sida 3 eller ännu längre ner, så är risken stor att ingen ser den över huvud taget. Hur långt brukar du själv scrolla innan du hittar det du söker?

SEO för att få fler besökare

Att få organisk trafik och besökare, är just vad SEO är till för. Man vill få webshoppen att synas för att få fler besökare som handlar. Just därför ska man lära sig SEO, eller om inte annat öka sin förståelse till hur marknadsföring Online fungerar. En väl utförd sökmotoroptimering, tillsammans med en bra onlineaffärsstrategi banar vägen för dina mål.

Gör SEO på rätt sätt

Har du nyligen startat en webshop på en helt ny domän, så är skaran av besökare förmodligen noll, eller väldigt liten. Iallafall om du inte har annonserat på något sätt överhuvudtaget. Självfallet kan du köpa SEM, annonsplatser och reklam, för att på så sätt få kunderna att hitta till din shop. Men det kostar pengar att annonsera, mycket pengar, och som nystartad vill du hålla kostnaderna nere. När man arbetar med SEO så gäller det att göra på rätt sätt, för att inte bli svartlistad från Google. Det bästa sättet att få ett hållbart och långsiktigt resultat är att arbeta ärligt och långsamt. Det innebär ett naturligt resultat i Google, men tar ofta tar minst 3 månader att uppnå. Ju mer konkurrenskraftiga dina sökord är, desto längre tid kan det ta att hamna på en bra placering i Google.

Man kan få fler följare på Instagram genom att lära sig SEO

Du kan få många fler följare på Instagram, Facebook, Twitter och andra sociala medier genom att göra sökmotoroptimering. Begreppet Digital markering omfattar alla segment inom digital marknadsföring. Har du nyss startat din kanal, så ser du hur svårt det kan vara att hitta följare. Vi ska lära dig hur SEO kan göra att du får fler följare på sociala medier. Häng med på Online kursen Seo For Dummies och lär dig SEO gratis! Lektion 1 – Välja domän

Vanliga frågor om SEO

Hur ska jag göra för att synas på Google?

Du ska göra sökmotoroptimering! Genom att förstå hur ditt domännamn, ditt innehåll och dina länkar påverkar sökresultatet i Google, så kan du synas högre på Google och andra sökmotorer.

Kostar SEO mycket pengar?

Om du gör din SEO själv så är den gratis. Annars kostar det tusentals kronor att anlita en SEO-konsult att göra jobbet åt dig. Prova först att göra sökmotoroptimeringen själv. Har du inte tiden som krävs, så kan det vara väl investerade pengar att anlita en SEO-byrå som hjälper dig.

Hur får jag fler följare eller kunder?

Genom att välja rätt onlineaffärsstrategi kan du nå ut till rätt segment och på så sätt göra din SEO på rätt sätt. Man kan få fler följare genom att lära sig SEO. På samma sätt kan du även få fler kunder till din onlinebutik och öka intäkterna.